Heel veel ‘ziektebeelden’ waaronder depressie, PTSS, burn-out, zenuwpijn, eczeem, rugpijn, pijn in spieren en gewrichten hebben een label gekregen. Klachten waarmee we doorgaans worden opgezadeld als zijnde ‘leer er maar leven’, zijn vaak emoties die niet zijn doorvoeld en deze zijn als trauma opgeslagen in het lijf.

De emoties die vast zijn komen te liggen in het lijf, zijn dus voelbaar. Het gevoel van angst maar er niet je vinger op kunnen leggen. Het brein wil hier niet meer naartoe en wil de pijn niet meer voelen, omdat het pijn altijd wil vermijden. Deze emoties zijn er dus verantwoordelijk voor hoe jij je voelt en hoe jij je leven ervaart.

Maar de energie van de emotie moet eruit. Emotie wil aangekeken en gevoeld worden. Dit is de enige manier om de emotie los te kunnen laten. Een emotie doorvoelen lijkt heel eng, maar door de emotie heen gaan duur maximaal 90 seconden. En dan ben je ervan bevrijd!

 

Al ons trauma ligt opgeslagen in ons fascia alles in ons lichaam omsluit. Fascia is een complex netwerk van bindweefsel dat door het hele lichaam loopt. Het omsluit spieren, organen en bloedvaten en speelt een cruciale rol in het bieden van structuur en ondersteuning. Dit weefsel is zeer gevoelig en kan zowel fysieke als emotionele stress opslaan. Dit leidt dan tot verklevingen in de fascia. Deze ontstaan wanneer de fascia samentrekt en niet meer soepel beweegt. Dit kan dus leiden tot pijn, bewegingsbeperkingen en chronische aandoeningen, zowel fysiek als mentaal.

Je zou dus kunnen zeggen dat ons fascia een reservoir is van onze emoties. Als we deze energie die opgeslagen ligt doorbreken en doorvoelen, dan komt er heling. Met Interoceptieve Trauma Bewustzijn gaan we de opgeslagen emoties via de fascia losmaken.

Wat gebeurt er tijdens een ITB-sessie?

Bij deze methode lig je gekleed op de behandeltafel en kun je je in alle veiligheid overgeven aan de aanraking op plekken van jouw lichaam die aandacht nodig hebben. Daar waar jij je onverwerkte emoties hebt opgeslagen en waar je pijn of stijfheid ervaart, ga ik de fascia ‘losmaken’.